HDR

HDR, wat is dat nu weer? Tegenwoordig lijkt de lijst met tv-specificaties alleen maar groter te worden en met HDR is er weer een nieuwe term erbij gekomen. HDR staat voor High Dynamic Range en het is een nieuwe beeldtechnologie die voor levensechte en meer intensere beelden zorgt.

Het dynamische bereik van onze televisie staat in nauw verband met een term die we al langer gebruiken, namelijk contrast. Dit wordt gedefinieerd als we de verhouding tussen het donkerste zwart en het helderste wit dat een televisie kan weergeven.

Om de zwartwaarde van je scherm te meten kun je bijvoorbeeld de achtergrondverlichting van de televisie volledig uitzetten. Deze gemeten zwartwaarde ligt dan zo dicht bij de nul, dat het contrast bijna naar oneindig neigt. Maar in de praktijk bij normale beelden, zul je echter onmogelijk dergelijke contrasten halen.

Maar hoe zit het dan precies?

Het dynamisch bereik verschilt vooral op een subtiele wijze van contrast. Zo zul je ten eerste niet moeten kijken naar het donkerste zwart wat een scherm kan producten, maar ook het donkerste wat je op een scherm kunt zien.

Dit laatste hangt vooral af van het omgevingslicht wat reflecteert in je beeldscherm. Deze perfecte zwartwaarde en diep schaduwdetail zal geen impact op het dynamisch bereik hebben, als het omgevingslicht dat in het scherm reflecteert al het zwart detail overstemt.

Ten tweede moet het beeld ook zonder duidelijke beeldartefacten te zien zijn. Dan hebben we het vooral over ‘banding’ of ‘posterisatie’ die bijvoorbeeld erg makkelijk zichtbaar zijn in de donkerste regionen van het beeld. Kortom, dynamisch bereik is de verhouding tussen het helderste wit en het donkerste zwart dat je op het scherm kunt zien, zonder significante beeldartefacten.